lapkričio 4 | 2016
epmc-pamoka-lietuvos-kulinarinio-paveldo-muziejuje

Edukacinė pamoka Lietuvos kulinarinio paveldo muziejuje    

Š. m. spalio 27 dieną su virėjais, konditeriais, padavėjais ir barmenais lankėmės Vilniuje esančiame kulinarinio paveldo muziejuje. Kai kurie mokiniai į šį muziejų vyko jau antrą kartą, bet pamatė visai kitus eksponatus. Mat prieš du metus svečiavomės muziejuje – restorane „Ida Basar“, o šį kartą buvome naujai įsikūrusiame kulinarinio paveldo muziejuje, esančiame buvusiuose Vilniaus pirklių gildijos namuose. Šio muziejaus sumanytojas ir kūrėjas – nepailstantis kolekcininkas Vaclovas Kontrauskas.

Lietuvos kulinarinio paveldo muziejus – tai visoje Europoje unikalus muziejus, kuriame galime matyti Lietuvos kulinarinės kultūros raidą.

Muziejaus ekspozicijoje rodomi XVI–XX a. virtuvės ir stalo įrankiai, kulinarinės knygos ir vadovėliai, antikvariniai baldai, paveikslai bei kiti su maisto gamyba susiję eksponatai iš Lietuvos ir įvairių užsienio šalių: Olandijos, Prancūzijos, Vokietijos, Vengrijos, Ispanijos, Amerikos, Australijos.

Mokiniams apie unikalius eksponatus įdomiai pasakojo muziejaus darbuotoja Aurika Brasiūnienė. Ji patraukė mokinių dėmesį pasakodama apie daiktų kilmę, atsiradimą ir pritaikymą buityje. Tai nuostabi pažintis su mūsų istorija, buities kultūra, mūsų krašte gyvenusių įvairių tautų žmonių tradicijomis, papročiais.

Muziejininkė Judita Baltrušaitienė pasirūpino, kad mums čia būtų gera ir jauku. Ji pasiūlė paskanauti muziejaus bare gaminamų originalių patiekalų. Tad kelionę aptarėme prie garuojančio sultinio puodelio, skanaudami totoriškus pyragėlius, pagamintus tikros totorės.

Profesijos mokytoja Danutė Tumulienė