sausio 25 | 2017
Geriausias-padavejas-barmenas-virejas-ir-konditeris_epmc

Meistriškumo konkursams „Geriausias padavėjas ir barmenas, virėjas ir konditeris“ pasibaigus

Sausio 19 d. mokykloje vyko būsimųjų padavėjų ir  barmenų, konditerių ir virėjų profesinio meistriškumo konkursas. Šiais metais jame dalyvavo  trečiojo kurso mokiniai. Konkursui visi ruošėsi savarankiškai: padavėjai ir barmenai rūpinosi stalo serviravimu,  aksesuarais ir dekoru, apgalvojo kokteilių ingredientus. Virėjai sudarinėjo receptūras, per specialybės pamokas išbandė patiekalų gamybą, konditeriai ruošėsi pradžiuginti saldumynais.

Konkurso pradžioje mokiniai buvo šiek tiek įsitempę, susijaudinę, bet pradėję dirbti visi susikaupė, kiekvienas pasinėrė į savo darbą.

Padavėjai barmenai dengė stalus tema „Valentino diena“, puošė juos gyvomis gėlėmis,  žvakėmis, lankstė servetėles. Komisijai stebint, kiekvienas dalyvis pristatė savo pagamintą kokteilį, papasakojo apie jo komponentus. Degustacijai buvo pateikti kelių rūšių gėrimai, suderinti su stalo serviruotės tema. Monika Garbatavičiūtė, užėmusi pirmąją vietą, pademonstravo išskirtinį skonį dengdama stalą ir išmonę plakdama gaivųjį kokteilį. Antrąją vietą laimėjo mūsų barmenas ir barista Džeraldas Pinelis, dekoravęs romantišką stalą. Trečioji buvo Justė Biliukaitė ir jos kokteilis „Braškinė Pinakolada“.

Tuo tarpu virėjai ir konditeriai plušo virtuvėje. Ore tvyrojo gardūs ruošiamų patiekalų kvapai, konditerijos ceche nosį maloniai kuteno vanilės, karamelės ir  šokolado aromatai, bet iki galutinio tikslo dar reikėjo padirbėti. Mokiniai gamino  sudėtingus šokolado ir karamelės tortus. Dalyvauti konkurse pareiškė norą septynios dalyvės. Komisiją nustebino šokoladinis šachmatinis  tortas, kurį gamino Sandra  Andriuškevičiūtė. Tortas buvo padengtas blizgia šokoladine glazūra, puoštas nėriniais ir iš cukrinės masės pagamintu bijūnu. Tortas buvo labai skanus, pagamintas ir papuoštas pagal šiuolaikines technologijas, todėl  ir tapo konkurso nugalėtoju. Ypatingu grožiu išsiskyrė raudonas Valentino dienai skirtas tortas su aguonų ir baltymų pusgaminiu, perteptas karameliniu kremu. Jį pagamino Gražina Gužienė ir laimėjo antrą vietą. Trečioji vieta atiteko Ingai Labunskienei ir  jos karameliniam kavos tortui. Visi tortai buvo dekoruoti labai skoningai ir šiuolaikiškai, naudojant ypatingas technologijas.

Patiekalai buvo ne tik gardūs, bet ir gražūs akiai pažiūrėti, juk ne veltui sakoma, kad visų pirma valgome akimis. Komisiją sužavėjo patiekalas su midijomis. Šį gardumyną ruošė Dovydas Liubinas ir užėmė  pirmąją vietą. Mūsų laikais midijos itin vertinamos ant bet kurio stalo. Iš jų ruošiama daugybė pačių skaniausių patiekalų gurmanams. Neįprastas buvo ir patiekalas iš kiaulienos šonkauliukų, kuris išsiskyrė ypatingu skoniu ir patiekimu. Šį patiekalą sukūrė ir paruošė Šarūnas Levickas, užėmęs antrąją vietą. Trečiosios vietos laimėtoja Zita Račkauskienė skaniai paruošė žuvies patiekalą. Kūrybiškumu ir išradingumu pasižymėjo ir Žygimantas Tomkus, kruopščiai paruošęs savo sukurtą patiekalą – kepsnį iš vištienos su saldžiarūgščiu padažu.

Viskas buvo labai skanu, todėl komisijai teko pasiginčyti dėl prizinių vietų skyrimo. Bet, tam ir yra konkursas, kad išaiškėtų geriausieji.

 

Profesijos mokytojos – Rita Vilaniškienė, Danguolė Bulaukienė ir Danutė Tumulienė