lapkričio 21 | 2017
kulinarijos seminare

Netikėti ir skanūs atradimai kulinarijos seminare

Įgyvendinant neformaliojo suaugusiųjų švietimo ir tęstinio mokymo programą, Elektrėnų profesinio mokymo centre lapkričio 14-18 dienomis vyko seminaras „Kulinarijos mokslo pagrindai – Europos šalių virtuvių ypatumai“.

Pirmąją seminaro dieną dvylika susirinkusių moterų – gero maisto gerbėjų – susipažino su naujausia ir modernia mokyklos kulinarijos klasių įranga, kuri ne tik sudomino, bet ir nustebino savo galimybėmis, ruošiant įvairius patiekalus.

Antra paskaitos dalis buvo skirta kulinarijos  meno istorijai, įvairių Europos šalių valgymo ypatumams, skirtumams ir panašumams. Buvo aptartos Skandinavijos, Vidurio Europos ir Viduržemio jūros šalių virtuvės. Paskaitos pabaigoje dalyvės mėgavosi pačių „sous vide“ technika pasigamintu obuolių desertu.

Kitos trys dienos buvo skirtos praktiniams darbams, kurių metu seminaro dalyvės gamino įvairiausius patiekalus iš mėsos, žuvies, daržovių, miltų, ruošė desertus, o tam reikėjo ir susikaupimo, ir spartaus komandinio darbo, ir technikos išmanymo,  nes kiekvieną vakarą  pagaminti po keturis arba penkis skirtingus patiekalus ir desertą buvo nemenkas iššūkis.

Ne visada viskas sekėsi, ne viskas pavyko. Buvo ir prisvilusio sviesto ir „kaprizingos“ Študelio tešlos, ir per daug arba per mažai druskos, bet gera nuotaika ir humoras gelbėjo, rodos, beviltiškas situacijas. Prie bendro patiekalų degustacijos stalo vyko aktyvūs aptarimai. Juk kulinarija ne tik matematiškai tikslus mokslas, tai labiau menas, o čia galima improvizuoti, fantazuoti, nebijoti eksperimentuoti. Visi turi savo pamėgtus skonių derinius, bet kaip gera kartais atrasti kažką naują ir neįprastą. Kažkam buvo netikėtas ir skanus atradimas – klasikinė  prancūziška svogūnų sriuba, visos pirmą kartą ir gamino ir ragavo ruginės duonos saldų pyragą. Ant stalo puikavosi žemoje temperatūroje kepta lašiša su krevetėmis, keptomis citrinomis ir daržovėmis, švediškas rūkytos žuvies paštetas, gerai tiksiantis Kūčių vakarienei, puikaus skonio migdolų pyragas, rūkyto kumpio iškylos gardėsis, visas padėklas ispaniškų „tapas“, čekiški „pierogi“, „Elzaso“ svogūnų, šoninės ir grietinės trapios tešlos pyragas, salotos, ir kiti patiekalai. Viskas buvo išragauta ir aptarta. Visos dalyvės pasirodė puikios šeimininkės, turinčios pakankamai žinių ir patirties, todėl dalijimasis ja ir kalbos liejosi laisvai ir draugiškai. Jauki ir šilta atmosfera, geri kvapai ir skoniai, atgaiva ir akiai ir sielai po darbo dienos. Keturios dienos virtuvėje pralėkė kaip viena.

Ačiū jums mielos seminaro dalyvės.

 

Seminaro vadovė ir šių eilučių autorė Rita Vilaniškienė.