rugsėjo 28 | 2016
epmc-saldainiu-fabrike-ruta

Netradicinė pamoka Šiaulių saldainių fabrike „Rūta“

Ankstų  rugsėjo 22 dienos rytą mūsų mokyklos konditeriai, virėjai ir padavėjai ir barmenai išvyko į Šiaulius. Visi žino, kad miestas nuo seno garsus  savo saldainių fabriku. Saldainių fabriko „Rūta“ istorija prasidėjo 1913 m. Ją įkūrė, būdamas 36 metų amžiaus, Antanas Gricevičius nedideliame mediniame name. To meto Lietuvoje daugumą verslo įmonių valdė užsieniečiai, tad norėdamas pabrėžti saldainių dirbtuvėlės lietuviškumą, A. Gricevičius pavadino ją tautinio augalo „rūta“ vardu. Mažame pastatėlyje buvo gaminami karameliniai saldainiai, bet netrukus pradėjo gaminti ir šokoladinius. Nuo seno „Rūta“ išsiskyrė savo produkcijos kokybe, skoniu ir itin plačiu asortimentu.

Šiandien „Rūta“ pirmenybę teikia natūralumui, ekologijai ir lietuviškoms žaliavoms. Lietuvoje išaugintos braškės, juodieji serbentai, šaltalankiai, moliūgai ir daugybė kitų lietuviškų ir egzotinių uogų, vaisių bei daržovių, riešutų  „Rūtos“ fabrike virsta gardžiausiais juodojo, baltojo ar pieninio šokolado saldainių įdarais ar pagardais.

Mūsų konditeriai, virėjai, padavėjai ir barmenai ir jų mokytojai Šiaulių „Rūtoje“ dalyvavo teorinėje ir praktinėje veikloje – aplankė šokolado muziejų, kur sužinojo beveik keturių tūkstančių metų šokolado istoriją, kaip šokoladą gamino majai ir actekai, jie šventai tikėjo, kad kakavos sėklos į žemę atkeliavo tiesiai iš rojaus. Kakavos pupelės buvo majų ir actekų piniginis vienetas, todėl buvo naudojamos vietoj pinigų. Centrinės Amerikos gyventojai pirmieji išmoko gaminti šokoladą ir jį vartojo skystą. Manoma, kad šokoladas buvo geriamas, kakava naudota kaip prieskonis valgiams. Skystas šokoladas dažniausiai nebuvo saldinamas. Pamokos pabaigoje prie interaktyvios lentos mokiniai sprendė užduotis iš papasakotos istorijos, žiūrėjo filmą „Nuo kakavos pupelės iki šokolado“. Praktinėje pamokoje visi mokiniai trumpam tapo šokolado meistrais. Išmėgino savo jėgas gamindami šokoladinius skanėstus.  Čia pat juos ragavo ir parvežė lauktuvių namiškiams.

Pakeliui namo aplankėme tulpėmis  garsėjantį Burbiškių dvarą. Kadangi ruduo, tulpės buvo tik sodinamos, bet dar žydėjo kardeliai,  vėlyviai. Švietė saulutė, todėl pasivaikščioti po parko teritoriją buvo labai smagu. Važiuodami toliau mokiniai parašė atsiliepimus apie kelionę. Visiems kelionė labai patiko, ypač saldumynų  gamyba.

Erika ir Sandra rašė: „Ši diena buvo labai įspūdinga, kupina įvairių patyrimų, tokių kaip apsilankymas „Rūtos“ saldainių fabrike su saldainių gaminimu. Susipažinome su Šiauliais  –  saulės miestu, pakeliui namo aplankėme įstabaus grožio parką, kuris pakerėjo mus savo istorinio paveldo objektais, gamtos grožiu ir šilta, jaukia atmosfera. Ši diena buvo įsimintina ir mes nuoširdžiai dėkojame už nuostabią ekskursiją“.

                                          Profesijos mokytoja Danguolė Bulaukienė