vasario 7 | 2018
geriausias-pb-v-k-2018_epmc

Profesinio meistriškumo konkursai „Geriausias 2018-ųjų padavėjas ir barmenas, geriausias virėjas ir konditeris“

Sausio 24 d. mokykloje vyko būsimųjų padavėjų ir barmenų, konditerių, virėjų profesinio meistriškumo konkursai. Šiais metais juose dalyvavo  antro ir trečio kurso mokiniai. Šiam konkursui visi ruošėsi savarankiškai. Padavėjai ir barmenai rūpinosi stalo serviravimu,  aksesuarais ir dekoru, apgalvojo kokteilių ingredientus. Virėjai sudarinėjo receptūras, per specialybės pamokas išbandė patiekalų gamybą, konditeriai ruošėsi pradžiuginti saldumynais.

Konkurso pradžioje mokiniai buvo šiek tiek įsitempę, susijaudinę, bet pradėję dirbti visi susikaupė, kiekvienas pasinėrė į savo darbą.

Padavėjai ir barmenai dengė stalus pagal pateiktą nežinomą valgiaraštį,  lankstė servetėles. Komisijai stebint, kiekvienas dalyvis pristatė savo pagamintą kokteilį, papasakojo apie jo komponentus. Degustacijai buvo pateikti kelių rūšių gėrimai, suderinti su stalo serviruotės tema. Inga Gasiūnaitė, užėmusi pirmąją vietą, pademonstravo išskirtinį skonį dengdama stalą ir išmonę plakdama gaivųjį kokteilį. Antrąją vietą laimėjo barmenas Daumantas Lukšė,  trečioji buvo Kamėja Verbickaitė.

Tuo tarpu virėjai ir konditeriai plušo virtuvėje. Ore tvyrojo gardūs ruošiamų patiekalų kvapai, konditerijos ceche nosį maloniai kuteno vanilės, riešutų ir  šokolado aromatai, bet iki galutinio tikslo dar reikėjo padirbėti. Mokiniai gamino  sudėtingus juodo, balto šokolado, aguonų, riešutinius tortus. Dalyvauti konkurse pareiškė norą šešios dalyvės. Komisiją nustebino riešutinis  tortas, kurį gamino Monika Česonytė. Tortas buvo padengtas blizgia šokoladine glazūra, ranka  išpieštas cukraus glajaus gėlėmis ir ornamentais. Tortas buvo labai skanus, pagamintas ir papuoštas pagal šiuolaikines technologijas, todėl  ir tapo konkurso nugalėtoju. Labai  išsiskyrė geltonu glajumi padengtas tortas su aviečių įdaru ir balto šokolado mūsų. Jį pagamino Dovilė Visockaitė ir laimėjo antrąją vietą. Trečioji vieta atiteko Nadei Kulik ir  jos aguoniniam tortui. Visi tortai buvo dekoruoti labai skoningai ir šiuolaikiškai, naudojant ypatingas technologijas.

Virėjų patiekalai buvo ne tik gardūs, kvapnūs, bet ir gražūs akiai pažiūrėti. Komisiją sužavėjo lėtai kepta vištos krūtinėlė. Šį gardumyną ruošė Vilius Kučinskas ir užėmė  pirmą vietą. Neįprastas buvo ir patiekalas iš lašišos su traškia sezamų plutele, kuris išsiskyrė ypatingu skoniu ir patiekimu. Šį patiekalą paruošė Greta Gurskaitė, užėmusi antrąją vietą. Trečiosios vietos laimėtoja Inesa Tamkevičiūtė skaniai paruošė kiaulienos kepsnį su medaus ir garstyčių padažu. Kūrybiškumu ir išradingumu pasižymėjo ir Giedrė Nedvedckienė, kruopščiai paruošusi savo sukurtą patiekalą. Viskas buvo labai skanu, todėl komisijai teko pasiginčyti dėl prizinių vietų skyrimo. Bet tam ir yra konkursas, kad išaiškėtų geriausieji. Mokiniams buvo įteikti diplomai, padėkos raštai ir atminimo dovanėlės.

 

                      Prof. mokytojos: Rita Vilaniškienė, Danguolė Bulaukienė ir Danutė Tumulienė